Kiedy udostępniasz galerię klientowi, ma on trzy główne opcje pobierania zdjęć:
1. Indywidualnie (jedno po drugim)
Aby pobrać pliki indywidualnie, klient musi kliknąć ikonę "Pobierz" na każdym zdjęciu bezpośrednio w widoku galerii lub otworzyć zdjęcie w trybie pełnoekranowym i kliknąć tam ikonę pobierania.
Ważne uwagi dotyczące zapisywania:
PC/Komputer stacjonarny: Zdjęcia są zazwyczaj zapisywane w folderze "Pobrane" (może się to różnić w zależności od Twojego systemu operacyjnego).
Urządzenie mobilne: Kiedy pobierasz zdjęcia jedno po drugim na telefon, trafiają one bezpośrednio do galerii. Kiedy pobierasz cały folder, zdjęcia są zapisywane w systemie plików, a następnie musisz je ręcznie zapisać w galerii.
2. Wybrane pliki
Dla wygody klient może wybrać konkretne zdjęcia, które potrzebuje, i kliknąć "Pobierz wybrane."
3. Pobierz całą galerię
Aby pobrać wszystkie pliki na raz, klient musi:
Wprowadzić swój adres e-mail, aby otrzymać powiadomienie, gdy archiwum będzie gotowe. Na ekranie pojawi się okno zatytułowane "Archiwizowanie galerii jest w toku".
Po zakończeniu pojawi się okno zatytułowane "Archiwum jest gotowe do pobrania"; klient powinien kliknąć Pobierz.
Pliki będą pobierane jako folder skompresowany do folderu "Pobrane" (na komputerze) lub do systemu plików (na telefonie).
Czy fotograf może pobrać zdjęcia z galerii klienta?
Tak, istnieją dwa sposoby:
Za pośrednictwem linku klienta: Pobierz w taki sam sposób jak klient — używając linku galerii dostępnego dla klienta (postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami).
Za pośrednictwem panelu administracyjnego: Pobierz zdjęcia za pośrednictwem panelu administracyjnego, klikając ikonę wielokropka (...) na pliku (w górnym rogu) i wybierając "Pobierz".
Podczas pobierania pojedynczego zdjęcia wynikowy plik jest kwadratowy i mały. Co powinienem zrobić?
Pobrałeś nieprawidłowo podgląd zdjęcia o niskiej rozdzielczości.
Dzieje się tak, gdy klikniesz prawy przycisk myszy na obrazie i wybierzesz "Zapisz obraz jako..." lub "Zapisz obraz do folderu Pobrane", co zapisuje wygenerowany podgląd zdjęcia przeznaczony do szybkiego wyświetlania, a nie pełnowymiarowy plik. Musisz użyć dedykowanej ikony pobierania udostępnianej przez usługę.